Staat aansprakelijk voor blootstelling aan Chroom 6

Eerder schreven we op onze website al een artikel over het gebruik van chroom-6 bij Defensie, in Tilburg en Rijkswaterstaat.

Op 10 maart 2020 heeft het gerechtshof in Den Bosch beslist dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die 4 voormalig medewerkers lijden na blootstelling aan Chroom-6 tijdens hun werkzaamheden.

Wat is er gebeurd?

De vier medewerkers hebben de Staat aansprakelijk gesteld voor hun gezondheidsschade die zij hebben opgelopen door het werken op POMS-sites in de periode 1984-2009. Bij hun werkzaamheden zijn zij blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, waaronder Chroom-6. Het gaat dus om de aansprakelijkheid van de Staat (Defensie) als werkgever.

In juni 2018 bracht het RIVM een rapport uit over deze situatie. Uit het RIVM-rapport volgt dat de Staat ten tijde van het opstarten van de POMS-sites bekend moet zijn geweest met de schadelijkheid van Chroom-6 alsook dat het preventie- en zorgbeleid van Defensie op de POMS-sites ontoereikend is geweest. Naar aanleiding van dit rapport wilde het gerechtshof meer informatie van betrokken partijen. Voorafgaand aan de zitting van 28 november 2019 heeft de Staat daarom enkele brieven overgelegd. Brieven met cruciaal bewijsmateriaal voor de 4 medewerkers. Uit die brieven blijkt namelijk dat alle 4 de medewerkers direct zijn blootgesteld aan Chroom-6 en dat zij allemaal last hebben van aandoeningen die veroorzaakt kunnen zijn door Chroom-6.

Het hof komt vervolgens tot een logische beslissing, namelijk dat de Staat de zorgplichtschending erkent en dat tussen deze zorgplichtschending en de schade een causaal verband aanwezig is. Goed nieuws voor de medewerkers, die nu in een schadestaatprocedure de schade mogen gaan bepalen en vorderen. De uitspraak kunt u hier vinden.

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *