Door het stof door chroom-6

Wij schreven al eerder over chroom-6 in deze blog. Gezien de recente ontwikkelingen in Tilburg praten wij u graag bij.

 Wat is chroom-6?

Chroom-6 is een metaalstof die gebruikt wordt in verf. Verf met chroom-6 helpt bijvoorbeeld tegen het roesten van metaal. Vroeger werd het als extra deklaag gebruikt bij het schilderen van bijvoorbeeld voertuigen (bijvoorbeeld treinen). In vaste vorm is Chroom-6 niet gevaarlijk. Kleine deeltjes die vrijkomen zijn wel kwalijk voor de gezondheid en kunnen in het lichaam terechtkomen door inslikken, inademen of via de huid.

tROM-terrein in Tilburg

In de periode 2004 – 2012 werkten mensen met een uitkering in het kader van het re-integratieproject op het tROM-terrein van NS/NedTrain in Tilburg. Tot de werkzaamheden behoorde het schuren van museumtreinen en (soms) het verven daarvan. In totaal werkten meer dan 800 (ex-)uitkeringsgerechtigden en medewerkers van de gemeente Tilburg bij tROM.

De onafhankelijke onderzoekscommissie Tilburg Chroom-6

In juni 2015 meldt de NS dat chroom-6 is aangetroffen in oude verflagen van sommige treinen. Het College van Burgemeester en Wethouders van Tilburg stelt een onafhankelijke Commissie in. Deze commissie heeft op 31 januari 2019 haar bevindingen gepubliceerd.

Ernstige verwijten richting de gemeente Tilburg en de NS

‘Door het stof’, aldus de titel van het rapport. Een passende bewoording voor de houding van de gemeente Tilburg en de NS na het lezen van het rapport. De commissie uit namelijk op allerlei fronten harde kritiek op de gemeente Tilburg en de NS. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert geschrokken op de uitkomsten van het onderzoek en biedt deelnemers van tROM zijn excuses aan. “Ik probeer te bevatten wat ik gehoord heb, de gekozen bewoordingen liegen er niet om”, zegt hij. “Dat wij onze zorgplicht hebben verzaakt is een harde constatering, er is mensen veel leed en verdriet aangedaan.”

De gemeente Tilburg compenseert?

De gemeente Tilburg heeft – nadat zij excuses heeft aangeboden – op 6 februari 2019 een voorstel gedaan voor de oud-deelnemers en medewerkers bij tROM. Iedereen die in aanraking is gekomen met chroom-6 krijgt € 7.000 vergoed. Mensen die ook ziek zijn geworden, krijgen daar nog een bedrag bovenop van € 5.000 tot € 40.000. Op verschillende media is al veel kritiek te lezen over dit voorstel. Slachtoffers hebben via de media hun vordering bekend gemaakt. Maandag 18 februari besluit de gemeente Tilburg definitief over de regeling.

Bent u blootgesteld aan chroom-6? Of heeft u vragen over dit onderwerp?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *