Niet alleen chroom-6 bij Defensie

Medio 2014 verschenen de eerste nieuwsberichten over werknemers van Defensie die gezondheidsschade hebben opgelopen door jarenlang gewerkt te hebben met chroom-6. Chroom-6 is een voor de gezondheid schadelijke stof in grondverf, die werd gebruikt vanwege de goede hechting en diende als bescherming tegen roest.

Duizenden werknemers van Defensie stelden het ministerie van Defensie aansprakelijk voor de gezondheidsschade die zij door de blootstelling aan chroom-6 hebben geleden. Oud-minister Hennis besloot hierop een onderzoek te laten verrichten door het RIVM naar de gevolgen van het werken met chroom-6 op POMS-locaties (Prepositioned Organizational Material Storage) van Defensie in de periode tussen 1984 en 2006.

Onlangs zijn de resultaten van het onderzoek van het RIVM openbaar gemaakt (klik hier voor het rapport op hoofdlijnen). Uit het onderzoek blijkt onder andere dat werknemers van Defensie op de POMS-locaties zijn blootgesteld aan chroom-6. De mate van blootstelling varieert en de gezondheidseffecten zijn divers.

Ook komt het RIVM tot de conclusie dat Defensie op de hoogte was van de gezondheidsrisico’s van het werken met chroom-6. Deze informatie deelde Defensie echter niet met haar werknemers en bedrijfsartsen. Ook bood Defensie haar werknemers geen veilige werkplek en voldoende beschermingsmiddelen. Het RIVM komt dan ook tot de conclusie dat Defensie haar zorgplicht jegens haar werknemers heeft geschonden.

Defensie heeft aansprakelijkheid erkend en biedt een compensatieregeling aan de slachtoffers en nabestaanden aan.

Steeds vaker zien we het onderwerp chroom-6 in het nieuws. Zo verscheen deze week in het Algemeen Dagblad een nieuwsbericht dat er ook chroom-6 is aangetroffen op de Friscs (snelle rubberboten) van de Koninklijke Marine. De grondverf die voor deze boten is gebruikt bevat chroom-6. Bij bewerking van deze boten kan de schadelijke stof vrijkomen. Het is nog onduidelijk of er werknemers van de Marine aan chroom-6 zijn blootgesteld.

Niet alleen bij Defensie wordt overigens met chroom-6 gewerkt. Enige tijd geleden bleek ook dat honderden mensen op een NS-locatie in Tilburg zijn blootgesteld aan chroom-6 bij het schuren van oude treinstellen.

Kortom, wij verwachten dat het onderwerp chroom-6 voorlopig nog behoorlijk wat stof doet opwaaien.

Bent u blootgesteld aan chroom-6? Of heeft u vragen over dit onderwerp?

Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *