Smartengeld

Smartengeld is een vorm van schadevergoeding. In het algemeen leidt letselschade vooral tot materiële schade. Bijvoorbeeld omdat u inkomsten misloopt doordat u uitvalt op het werk, omdat u genoodzaakt bent om huishoudelijke hulp in te schakelen of omdat u wordt geconfronteerd met medische kosten. Daarnaast heeft u ook recht op een schadevergoeding voor immateriële schade vanwege gederfde levensvreugde. Deze vorm van schadevergoeding wordt smartengeld genoemd.

Betrokken bij een verkeersongeval? Zo gaan wij te werk.

Smartengeldvergoeding

Letselschade kan leiden tot verdriet, boosheid, angst, pijn of andere nare gevoelens. Voor die zogenoemde immateriële schade maakt u mogelijk aanspraak op een smartengeldvergoeding.

Sinds 1 januari 2019 maken ook naasten van slachtoffers aanspraak op smartengeld: de zogenoemde affectieschade. Personen die verdriet hebben doordat een dierbare ernstig letselschade is toegebracht of is overleden, hebben onder omstandigheden ook recht op een schadevergoeding.

Smartengeld staat los van de schadevergoeding die u ontvangt voor de financiële schade die u lijdt: u heeft recht op beide. Het is niet altijd eenvoudig om een smartengeldvordering goed te onderbouwen, omdat het gaat om een vergoeding vanwege niet-zichtbaar leed. Onze advocaten staan klaar om u daarbij te helpen.

Hoogte smartengeld

Onze advocaten zijn als geen ander in staat om de hoogte van uw smartengeldvergoeding te berekenen. Bij de berekening van het smartengeld wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder

  • De leeftijd van het slachtoffer
  • De duur van het genezingsproces
  • De hoeveelheid medische behandeling die nodig zijn
  • etc.

Aangezien niet iedere situatie hetzelfde is, kijken onze advocaten graag mee met uw kwestie om zo een zorgvuldig, persoonlijk advies te geven.

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over smartengeld of een smartengeldvergoeding? Onze advocaten staan voor u klaar en helpen u graag verder. Bezoek onze contactpagina of bel vrijblijvend naar 073 690 08 88.