Voetgangster overlijdt als gevolg van aanrijding met zelfrijdende auto

In de nacht van 18 op 19 maart 2018 is, voor zover bekend, wereldwijd het eerste dodelijke slachtoffer gevallen door een aanrijding met een zelfrijdende auto. De vrouw stak met haar fiets aan de hand de weg over bij een voetgangersoversteekplaats toen zij werd aangereden door een zelfrijdende auto van taxibedrijf Uber.

Recent plaatsten wij een artikel over autonoom rijden. Aanleiding voor het artikel was de brief die het Verbond van Verzekeraars aan de Tweede Kamer stuurde om aandacht te vragen voor de positie van bestuurders en slachtoffers bij verkeersongevallen met zelfrijdende auto’s. De huidige wet en regelgeving is namelijk nog niet ingericht op zelfrijdende auto’s, terwijl meerdere fabrikanten al geruime tijd auto’s afleveren met een zelfsturende functie.

In Nederland heeft er voor zover bekend nog geen ongeval plaatsgevonden met een zelfsturende auto. In Amerika was al een geval bekend waarbij de zelfsturende functie van een Tesla de oplegger van een afdraaiende vrachtwagen over het hoofd zag, waardoor de persoon achter het stuur van de Tesla om het leven kwam. Afgelopen zondag is echter het eerste slachtoffer buiten een zelfrijdende auto gevallen. In het Amerikaanse Arizona werd een voetgangster tijdens het oversteken aangereden door een zelfrijdende auto van Uber. Zij overleed enkele uren na de aanrijding in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Het ongeval gebeurde bij droog en helder weer. Uit de eerste onderzoeken die door de politie werden verricht lijkt te volgen dat de auto geenszins voor de aanrijding heeft afgeremd. Ook degene die in het kader van de veiligheid achter het stuur van de zelfrijdende auto zat heeft niet ingegrepen. Niet is bekend of deze persoon de overstekende vrouw überhaupt heeft opgemerkt. Uber heeft na het ongeval meteen de testen met zelfrijdende auto’s stopgezet.

Waar in Nederland in ieder geval het Verbond van Verzekeraars bezig is met de noodzaak om de wet en regelgeving aan te passen ter bescherming van slachtoffers van zelfrijdende auto’s, blijkt uit een artikel dat de New York Times over het ongeval publiceerde dat men in Amerika juist bezig is met het versoepelen van de wet en regelgeving rondom zelfsturende auto’s. Beleidsmakers overwegen om de fabrikanten van zelfrijdende auto’s zelfs te bevrijden van sommige bestaande veiligheidsnormen om te voorkomen dat staten hun eigen wet en regelgeving omtrent veiligheid voorop zullen stellen. In California zullen naar verwachting vanaf april zelfs de eerste testen op de openbare weg plaatsvinden zonder dat er in het kader van de veiligheid nog een persoon achter het stuur zit.

Hoewel in Nederland het testen met zelfrijdende auto’s zonder een persoon achter het stuur op dit moment nog niet aan de orde is, hopen wij dat de wetgever zich spoedig zal buigen over de benodigde aanpassingen van de huidige wet en regelgeving. Als de testfase in Amerika slaagt zal het immers niet lang duren voordat we ook in de Nederlandse straten “lege” auto’s zien rijden en dan kan maar beter nog voordat er ongevallen gebeuren duidelijkheid bestaan rondom de aansprakelijkheid.

Contact

Wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *