Shockschade? In onderhavig geval meer dan terecht.

Op 12 oktober 2016 heeft de rechtbank Gelderland een interessante uitspraak gewezen over shockschade. Klik hier voor de link naar de volledige uitspraak. Graag bespreken wij in dit artikel kort de uitspraak alsmede het begrip shockschade.

Wat is shockschade?

Al eerder hebben wij in een artikel stilgestaan bij shockschade. Klik hier voor dit artikel. Wat is nu precies shockschade? Shockschade is de schade die iemand lijdt door de rechtstreekse confrontatie met de ernstige gevolgen van een ongeval. In deze zaak ging het om een zevenjarige jongen die zijn moeder vermoord aantrof.

Voor een schadevergoeding is met name vereist dat er bij een shockschadeslachtoffer een psychiatrisch erkend ziektebeeld is vastgesteld. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld PTSS. Belangrijk is daarbij dat er dus sprake is van een rechtstreekse confrontatie en een nauwe affectieve band (bijvoorbeeld de band tussen een moeder en zoon).

Ook het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft een speciaal beleid voor shockschade. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) kent tegemoetkomingen toe aan mensen die psychisch letsel oplopen doordat zij getuige zijn van een geweldsmisdrijf of direct geconfronteerd worden met de gevolgen van een geweldsmisdrijf. Onlangs heeft het SGM haar tegemoetkomingen verruimd. Hierover lees je meer in een ander artikel op onze website.

Wat was er gebeurd?

Het betreft een incident in de nacht van 22 op 23 juli 2013. Een man dringt met behulp van een meegenomen ladder de woning van zijn ex-partner binnen en wurgt haar. De volgende dag vindt de zevenjarige jongen zijn moeder dood in een grote plas met bloed.

De jongen belt 112 en blijft bij zijn moeder wachten tot de politie er is. Toen de politie aankwam moest de jongen nog enige tijd in de woning blijven. Hij had zijn moeder namelijk aangeraakt waardoor er ook aan zijn lichaam sporenonderzoek verricht moest worden. Tijdens deze procedure kreeg de jongen – verbazingwekkend genoeg – geen enkele begeleiding.

De dader is uiteindelijk tot 7 jaar cel met TBS veroordeeld. De vader, moeder, vrouw, broer, zus van de vrouw en de vader van het jongetje vorderen shockschade. Alleen de shockschade van de jongen wordt toegewezen. De overige vordering stuitte namelijk af op o.a. de rechtstreekse confrontatie.

De shockschade aan de jongen is toegewezen voor een bedrag van € 40.000,00. Daarnaast wordt de jongen behandeld voor zijn PTSS.

Shockschade versus affectieschade

Het verdriet dat ontstaat door de schokkende ervaring wordt niet gezien als shockschade. Dat heeft meer betrekking op affectieschade. Affectieschade is de immateriële schade (smartengeld) die iemand lijdt door het overlijden of ernstig gewond raken van een naaste. Volgens huidig recht komt affectieschade (nog) niet voor vergoeding in aanmerking.Ook van deze ontwikkeling houden wij u op de hoogte.

Contact

Hebt u een vraag over shockschade of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *