Zure hamburger leidt tot ontslag

Op 18 augustus 2015 is er een opmerkelijke uitspraak gewezen door de rechtbank op Aruba. Deze uitspraak heeft niets met letselschade te maken, maar bevat wel een van de mooiste rechterlijke overwegingen die onze advocaten in tijden hebben gelezen. Dat willen we jullie niet onthouden.

De casus

Het gaat om een geschil tussen een werknemer en haar werkgeefster Burger King op Aruba. Op een maandagavond 1 september 2014 kreeg de werkneemster een bestelling van een klant vanuit de “drive thru”. De klant bestelde een broodje hamburger mét extra augurken. Toen de werkneemster het broodje aan de klant had geleverd constateerde de klant dat er géén extra augurken bij zaten, maar in plaats daarvan bacon. De klant gaf het broodje terug en verzocht de werkneemster om alsnog extra augurken op het broodje te doen.

Nadat het broodje opnieuw werd afgeleverd aan de klant, bleekt dat er tientallen augurken in gestopt waren in plaats van de gebruikelijke ‘vier stukjes augurk’. De klant maakt vervolgens een foto van haar met augurken volgepropte broodje en plaatst die op Facebook met daarbij een klacht over de wijze van voedselbereiding door de Burger King.

De rechtbank aan het woord

Naar aanleiding van dit ‘incident’ heeft de Burger King een onderzoek ingesteld en de werkneemster op 5 september 2014 op staande voet ontslagen. De rechter overweegt als volgt over de geldigheid van dat ontslag:

“Door aldus te handelen heeft werknemer naar het oordeel van het Gerecht een dringende reden gegeven voor ontslag. Het professioneel bereiden van voedsel of maaltijden voor derden, waaronder begrepen een broodje hamburger met wat extra augurk, is in meerdere opzichten een serieuze aangelegenheid en verantwoordelijkheid waarmee niet valt te spotten.

Door op het door de klant met wat extra augurk bestelde broodje hamburger zo ongeveer een hele pot augurken te stoppen, heeft werknemer niet alleen blijk gegeven volstrekt ongeschikt te zijn als professioneel bereidster van voedsel of maaltijden, maar heeft zij ook haar werkgeefster op ontoelaatbare wijze in een kwaad en schadelijk daglicht gesteld.”

De rechter heeft geoordeeld dat de Burger King de werknemer terecht op staande voet heeft ontslagen.

Contact

Wilt u graag meer weten over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *