Knallend en zonder verwondingen het nieuwe jaar in

Terwijl iedereen nog nageniet van de kerstdagen staat oud en nieuw alweer bijna voor de deur. Traditioneel wordt ’s nachts om twaalf uur het nieuwe jaar ingeluid met champagne en oliebollen, maar ook met het afsteken van vuurwerk. Het motto luidt: hoe groter, mooier of harder, hoe beter. Al jaren wordt geopteerd voor een vuurwerkverbod en gemeenten leggen de regels voor het afsteken van vuurwerk door particulieren steeds meer aan banden. Helaas vallen er desondanks nog ieder jaar veel vuurwerkslachtoffers. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid bracht voor de jaarwisseling 2016-2017 het letsel en de schade in kaart. De bevindingen van de Onderzoeksraad kunt u hier vinden.

De afgelopen jaarwisseling hebben 472 vuurwerkgewonden zich op de spoedeisende hulp gemeld en was er zelfs 1 dode te betreuren. Het overgrote deel van de slachtoffers loopt brandwonden of oogletsel op, maar liefst 60%, en in 6% van de gevallen was er sprake van een amputatie. Ondanks deze schokkende cijfers werd gesproken over een rustige jaarwisseling. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid wil dat oud en nieuw een veilig feest wordt en pleit voor het verbieden van vuurwerk dat veel letsel veroorzaakt, zoals vuurpijlen.

Daarnaast wordt er ieder jaar ook vuurwerk in omloop gebracht die niet is gekeurd en daarmee illegaal is. Dat er niet voor niets regelgeving bestaat omtrent vuurwerk ondervond ook een man in de nacht van 31 december 2007 op 1 januari 2008. De vuurwerkpot die de man aanstak ontplofte meteen met als gevolg dat de man zijn rechteroog verloren is gegaan en zijn jukbeen op twee plaatsen was gebroken.

De vuurwerkpot was meegenomen door een vuurwerkhandelaar, maar de pot was niet afkomstig uit zijn verkoopassortiment en ook niet voorzien van commerciële reclame en/of afbeeldingen van afgaand vuurwerk. Dit is wel vereist conform de geldende regelgeving. De vuurwerkhandelaar had die middag zelf ook een soortgelijke vuurwerkpot afgestoken en kwam toen al tot de ontdekking dat de pot sneller afging dan normaal.

Het hof Arnhem-Leeuwarden acht de vuurwerkhandelaar aansprakelijk voor de schade van de man, maar vindt wel dat de gedragingen van de man zelf ook hebben bijgedragen aan het ontstaan van zijn schade. De man had immers zonder toestemming de vuurwerkpot uit de tas van de vuurwerkhandelaar gepakt en ondanks waarschuwingen toch afgestoken. Daarbij was de man behoorlijk onder invloed van alcohol, hing hij tijdens het afsteken boven de vuurwerkpot en heeft hij geen aansteeklont maar een aansteker gebruikt. U kunt de uitspraak van het hof hier nalezen.

Voorkom dus dat u letsel oploopt tijdens de jaarwisseling en steek alleen legaal vuurwerk af. Zet bij het afsteken een veiligheidsbril op en gebruik een aansteeklont. Mocht u onverhoopt toch letsel oplopen tijdens de jaarwisseling en bent u van mening dat een ander hiervoor aansprakelijk is, dan staan wij, de advocaten van Jeroen Bosch Advocaten, voor u klaar.

Contact

Wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *