Organisator festival aansprakelijk voor letsel na sprong van 9 meter op luchtkussen?

De rechtbank Oost-Brabant heeft onlangs geoordeeld over een casus waarin een man ernstig rugletsel heeft opgelopen op een festival na een sprong op een luchtkussen. De vraag was of de organisator aansprakelijk was voor het opgelopen letsel. De uitspraak leest u hier.

Wat is er precies gebeurd?

Op 5 juli 2014 werd in Beek en Donk een dance-event georganiseerd. Op het festivalterrein stond een attractie, de zogenaamde Big Air, een hoge toren bestaande uit 2 verdiepingen, met op 4 meter en op 9 meter hoogte een springgedeelte waarvan gesprongen kon worden op een daaronder gelegen luchtkussen. Ook bevond zich op 9 meter hoogte een uitkijkplateau. Het uitkijkgedeelte en het springgedeelte werden van elkaar gescheiden door middel van een steigerbuis die horizontaal bevestigd was op een hoogte tussen de 80-120 cm.

Het slachtoffer klom via een trap omhoog naar het uitkijkplateau en stapte vervolgens over de steigerbuis heen naar het springgedeelte. U voelt het al aankomen. De Big Air ging sluiten en het luchtkussen was al deels leeggelaten. Op dat moment sprong het slachtoffer naar beneden, met alle gevolgen van dien.

Het slachtoffer heeft de organisator van het festival aansprakelijk gesteld op grond van (onder andere) artikel 6:173 BW. Artikel 6:173 BW bepaalt dat de bezitter van een roerende zaak, waarvan bekend is dat zij, zo deze niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, een bijzonder gevaar voor personen of zaken oplevert, in beginsel aansprakelijk is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt.

Het slachtoffer heeft gesteld dat er sprake was van onvoldoende adequate veiligheidsvoorzieningen. Ondanks dat de Big Air ging sluiten, kon het slachtoffer namelijk nog wel naar boven klimmen. Ook waren en geen blokkades aangebracht tussen het uitkijkplateau en het springgedeelte, met uitzondering van een steigerbuis, waar gemakkelijk overheen gestapt kon worden.

De organisator heeft aangevoerd dat bezoekers enkel toegang hadden tot het springgedeelte op 9 meter indien zij na een oefensprong op het 4 meter plateau een stempel hadden gekregen. Uitsluitend met deze stempel werd toegang verkregen tot het springplateau op 9 meter hoogte. Het springplateau en het uitkijkplateau waren bovendien fysiek van elkaar gescheiden door middel van een barrière aangebracht tussen het uitkijkplateau en het springplateau.

Hoe oordeelt de rechtbank?

De rechtbank komt tot de conclusie dat de organisator van het festival aansprakelijk is op grond van artikel 6:173 BW. Doorslaggevend voor dat oordeel was het feit dat de mogelijkheid bestond via een andere toegangstrap toegang te krijgen tot het uitkijkplateau op 9 meter en dit uitkijkgedeelte naar het springgedeelte enkel was afgescheiden door middel van een steigerbuis op heuphoogte, waar overheen gestapt kon worden. Deze afscheiding was gezien de aard van de zaak, de aard van het evenement, de risico’s van het springen zonder oefensprong en het feit dat het luchtkussen al werd leeggelaten terwijl zich nog personen op het uitkijk deel bevonden, onvoldoende om te voldoen aan de veiligheidsnormen die men aan de Big Air in de gegeven.

Wij kunnen ons goed vinden in de uitspraak van de rechtbank.

 Heeft u vragen over dit onderwerp?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *