Herdenkingsbijeenkomst voor de ramp met toestel MH17

Het is alweer bijna 4 maanden geleden dat vlucht MH17 crashte. Vandaag wordt er in de Amsterdamse RAI een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Nabestaanden komen daar vandaag bijeen om stil te staan bij de dood van de 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines.

De stand van zaken van het onderzoek

Nog steeds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ramp. Op Bellingcat, een platform voor onderzoeksjournalistiek, verscheen het bericht dat pro-Russische separatisten in Oekraïne op 17 juli een Buk-raketsysteem tot hun beschikking hadden in de buurt van de ramp met vlucht MH17. De regering van de Verenigde Staten heeft gezegd dat die pro-Russische separatisten zijn getraind en bewapend door Moskou. Rusland ontkent echter alle betrokkenheid en wijs naar de Oekraïense regering.

Ook op de ramp plek wordt nog steeds onderzoek gedaan. Eerder dit weekend kwamen nog stoffelijke resten van slachtoffers aan bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Het was de zesde keer dat lichamen van slachtoffers naar Nederland werden (terug)gebracht.

Vergoeding van de schade aan de nabestaanden

In juli werd er door Malaysia Airlines een eerste voorschot van € 3.700,00 toegezegd. In augustus kwam het bericht dat er aanvullend een bedrag van € 37.300,00 werd betaald. Dit bedrag is bedoeld om de eerste verschenen kosten te dekken. Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd zonder de financiële zorgen.

In het Verdrag van Montreal, waarin de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen is vastgelegd, staat dat Malaysia Airlines in ieder geval voor € 130.000,00 schade per slachtoffer moet opkomen, ongeacht haar aansprakelijkheid. De komende tijd zal uitgezocht moeten worden hoeveel er bij ieder slachtoffer schade is ontstaan boven de € 41.000,00 die reeds is betaald. Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren. Ten eerste is belangrijk welk recht gebruikt gaat worden. In Nederland kennen we bij een overlijden geen smartengeld voor de nabestaanden (klik hier voor een eerder artikel hierover). Maar in Maleisië kennen ze hier wel een vergoeding voor. Ook zal er gekeken moeten worden naar de gezinssamenstelling. B

We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt. Duidelijkheid over de oorzaak van de ramp, wie er verantwoordelijk is, maar ook over de schadevergoeding, zodat de nabestaanden zich kunnen richten op het verwerken van hun enorme verlies.

Contact 

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *