Fijne jaarwisseling: kijk uit met vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling is het altijd opletten geblazen. Als omstander kunt u ernstig gewond raken door het vuurwerk van een ander. Niet ieder slachtoffer van vuurwerk kan zijn schade echter verhalen op de afsteker.

Indien de afsteker onrechtmatig heeft gehandeld is het mogelijk om uw schade te verhalen. Iedereen die vuurwerk afsteekt moet daar zorgvuldig mee omgaan. Mogelijke voorbeelden van onrechtmatig handelen is wanneer iemand vuurwerk naar u toegooit of op u richt. Dat geldt ook wanneer iemand in uw buurt illegaal vuurwerk afsteekt of wanneer de afsteker de gebruiksaanwijzing niet volgt. Het slachtoffer moet echter bewijzen dat de afsteker onrechtmatig heeft gehandeld. Dat dat niet altijd even makkelijk is blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

In de oudejaarsnacht van 31 december 2008 op 1 januari 2009 gooit een man vanuit zijn deuropening knalvuurwerk. Het knalvuurwerk komt terecht op de binnenplaats van zijn woning grenzend aan de woning van zijn buurman. De buurman bevindt zich op dat moment op zijn dakterras met wat gasten. Net op het moment dat het vuurwerk ontploft buigt de ongelukkige buurman zich over het balkon van zijn dakterras. De buurman loopt hierbij ernstige gehoorbeschadiging op. Hij stelt dat hij hierdoor zijn beroep van componist/pianist niet langer kan uitoefenen. De afsteker ontkent niet dat hij het knalvuurwerk op de binnenplaats heeft gegooid. De discussie gaat echter over de vraag of er voldoende bewijs is dat de afsteker onrechtmatig heeft gehandeld jegens zijn buurman.

De buurman verklaart dat de afsteker het knalvuurwerk na 02:00 uur heeft afgestoken. Vuurwerk mag worden afgestoken op 31 december en 1 januari, tussen 18:00 en 02:00. Ook is de buurman van mening dat het zo’n harde knal was dat het wel om illegaal vuurwerk moest gaan.  Enkele getuigen die zich op het dakterras bevonden hebben dezelfde mening.

De rechtbank oordeelt dat niet is vast te komen dat het om illegaal vuurwerk ging. Dat het slachtoffer en enkele getuigen hebben verklaard dat de knal klonk als een knal van illegaal vuurwerk is niet voldoende. Van belang is dat het slachtoffer en zijn getuigen tegenstrijdige verklaringen aflegde. Bovendien hebben de afsteker en enkele getuigen verklaard dat zij alleen legaal vuurwerk hebben afgestoken. Ook het feit dat het knalvuurwerk buiten de toegestane tijdstippen is afgestoken is niet voldoende om het afsteken als een onrechtmatige handeling te kwalificeren. De rechtbank oordeelt dat het een feit van algemene bekendheid is dat, zeker in een stad, vuurwerk wordt afgestoken buiten de toegestane tijdstippen.

Conclusie

Indien u letsel heeft opgelopen door het vuurwerkgebruik van een ander is het van belang om voldoende bewijs te verzamelen. Verder wordt rekening gehouden met het feit dat de jaarwisseling de nodige risico’s met zich meebrengt.

Contact

Wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *