Ziekenhuizen veel meer kwijt aan schadeclaims na medische fouten

Ziekenhuizen veel meer kwijt aan schadeclaims na medische fouten: Zo kopte de Volkskrant vandaag (klik hier voor het hele artikel). Dat ziekenhuizen veel meer kwijt zijn aan schadeclaims na medische fouten blijkt uit een onderzoek van Désirée Klemann, gezondheidsrechtjurist en gynaecoloog in opleiding in het Maastricht UMC+. Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde.

Klemann heeft in haar onderzoek de geanonimiseerde gegevens over alle schadeclaims in de reguliere ziekenhuiszorg gebruikt, die werden ingediend in de periode 2007-2016 bij Centramed en MediRisk, die samen circa 95% van de Nederlandse ziekenhuizen verzekeren.

Uit het onderzoek blijkt dat er in 10 jaar tijd in totaal 15.115 schadeclaims werden ingediend. Tot 2013 steeg het aantal ingediende schadeclaims jaarlijks, waarna het aantal ingediende claims stabiliseerde. Volgens Klemann werden in 2016 4,5% meer claims ingediend dan in 2007. Er werden 15.306 schadeclaims gesloten. In 2016 bedroeg de totale schadelast € 229.191.033,00. Uit het onderzoek blijkt dat gedurende de gehele onderzoeksperiode de schadelast bleef stijgen: in 2016 was de schadelast 4,5 keer zo hoog als in 2007.

Klemann concludeert dat het aantal ingediende schadeclaims ook toeneemt, maar niet zo fors als de toename van de schadelast. De stijging van het totale bedrag wordt volgens Klemann veroorzaakt door enkele excessieve claims. De uitkering in het gros van claims blijft echter gelijk.

Is u ook een medische fout overkomen?

De advocaten van Jeroen Bosch Advocaten onderzoeken graag voor u of u schadeclaim kunt indienen. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in dit onderwerp.

Contactgegevens

Voor hulp bij een medische fout kunt u ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *