Walibi geen schuld aan tragisch ongeluk

Attractiepark Walibi heeft volgens de rechtbank Amsterdam geen schuld aan het kartongeluk dat een 13-jarig meisje is overkomen. De uitspraak kunt u hier lezen. Eerder schreef ook het AD over het ongeluk (inclusief interview met het slachtoffer). Dit artikel treft u hier aan.

Wat is er gebeurd?

Op 5 mei 2018 vond een ongeluk plaats op de kartbaan. Geen doorsnee ongeluk. Het toen 13-jarige meisje raakte ernstig gewond toen haar haren in de draaiende delen van de kart terechtkwamen waardoor een deel van haar hoofdhuid van haar hoofd werd afgetrokken.

Zij heeft diverse operaties moeten ondergaan, waarbij onder meer geprobeerd is om de losgetrokken hoofdhuid terug te plaatsen. Ook is huid vanuit haar rechter bovenbeen op haar hoofd getransplanteerd. Op een deel van haar achterhoofd zal nooit meer haar groeien. Het meisje heeft last van paniekgevoelens, nachtmerries en depressies en ziet zich telkens geconfronteerd met de littekens op haar hoofd en benen.

Na het ongeluk zag het Openbaar Ministerie redenen om over te gaan tot vervolging.

Standpunt Openbaar Ministerie

Niemand heeft dit ongeluk gewild, maar toch is het gebeurd. Het gaat om de vraag of Walibi een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt dat dit ongeluk heeft kunnen plaatsvinden.

De Officier van Justitie stelt dat Walibi op diverse punten tekort is geschoten in haar zorgplicht. In de eerste plaats heeft Walibi onvoldoende instructies gegeven en maatregelen genomen omtrent het gebruik van de kart. Walibi had namelijk de snelheid van de karts teruggebracht zodat zonder helm gereden kan worden. Daarmee heeft Walibi een aanvullende verantwoordelijkheid op zich genomen om de hiermee gepaard gaande risico’s grondig te inventariseren en instructies en toezicht op te stellen om deze aanvullende risico’s te minimaliseren, aldus de Officier van Justitie. Betere instructies en toezicht had het ongeluk kunnen voorkomen.

In de tweede plaats is gebleken dat Walibi niet op de juiste wijze het onderhoud en de montage van de kart heeft uitgevoerd. Gebleken is dat de kart heeft gereden zonder dat een bij het ontwerp behorende ‘Kettenschutz-abdeckung’ was geplaatst. Door het ontbreken van deze kap waren de draaiende delen van de kart niet volledig afgeschermd. Als de afschermkap was gemonteerd, was het haar van het slachtoffer vermoedelijk niet in de kart terechtgekomen.

Vanwege het ontbreken van de afschermkap voldoet de kart volgens de Officier van Justitie ook niet aan de wet (artikel 13 en 15 van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen)

Walibi

Walibi pleit voor vrijspraak. Instructies zijn voorafgaand aan het karten gegeven, aldus Walibi. Bovendien is door de medewerkers bij de kartbaan erop toegezien dat het slachtoffer haar haren in een knot deed voor ze ging karten. Ook stelt Walibi dat alle jaren dat de karts zijn gekeurd, de keuringsdienst nooit heeft gewezen op de opening waar de haren vermoedelijk in zijn gegaan en geen eisen gesteld met betrekking tot het afdichten van de betreffende opening. Walibi mocht er dan ook op vertrouwen dat de roterende delen afdoende beschermd waren. De karts zijn steeds goedgekeurd ondanks het ontbreken van het afschermkapje.

Oordeel rechtbank

Instructies en veiligheidsmaatregelen

De rechtbank is van oordeel dat op basis van (getuigen)verklaringen er vanuit de medewerkers voldoende aandacht is geweest voor het lange haar van het slachtoffer en dat er op is toegezien dat het haar in een knot zat alvorens met de kart werd gereden. Ook zijn de instructies gegeven voorafgaand aan het karten.

De rechtbank is dan ook van oordeel dat niet is komen vast te staan dat niet overeenkomstig de daarvoor bestaande veiligheidsprocedure is gehandeld, dat er onvoldoende instructies zijn gegeven, dan wel dat anderszins onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Opening achter de stoel van de kart

Dan de opening aan de achterkant van de stoel van de kart. Kort gezegd blijkt uit de stukken van het dossier dat de opening reeds aanwezig was vanuit de fabriek en normaal was bij de kart. Ook blijkt dat de aanpassing aan de kart – uitgevoerd door Walibi – deze opening niet heeft gewijzigd. De keuringsinstantie heeft de kart ook goedgekeurd. De rechtbank ziet hier geen schuld.

Ontbreken beschermpakje

Tot slot het ontbreken van de afschermkap. Dit is een interessant onderdeel van de uitspraak. Het ontbreken van de beschermkapjes op de karts is op zichzelf opmerkelijk en roept vragen op, aldus de rechtbank.

De rechtbank is echter van oordeel dat op basis van het dossier niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de beschermkapjes bij de levering en keuring van de karts aanwezig waren en dat deze op een gegeven moment zijn verwijderd. Eveneens is het strafdossier niet eenduidig over de functie van de betreffende kapjes. Anders dan de Officier van Justitie is de rechtbank bovendien van oordeel dat uit het dossier niet kan worden afgeleid dat het ontbreken van het beschermkapje een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk. Evenmin kan worden vastgesteld dat wanneer het beschermkapje aanwezig zou zijn geweest daarmee de gevolgen van het ongeluk zouden zijn beperkt. Een causaal verband tussen het ontbreken van het beschermkapje en het plaatsgevonden ongeluk kan aldus niet worden aangenomen.

Het lijkt er toch op dat op dit onderdeel – indien mogelijk – nader onderzoek gewenst was alvorens de zaak bij de rechter kwam. Het dossier geeft de rechter op dit onderdeel onvoldoende duidelijkheid.

De rechtbank spreekt Walibi volledig vrij.

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Dit blog is geschreven door Rick van Baal. Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073 69 00 888 stuur een bericht via Facebook of Instagram, of stuur een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *