Veilig en gezond 2015 gewenst

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Vanavond zal het nieuwe jaar worden ingeluid met oliebollen, champagne maar ook met vuurwerk. Ondanks dat de afsteektijden zijn aangescherpt (vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur) zijn de eerste knallen in ’s-Hertogenbosch al te horen. Elk jaar weer eindigt de avond die eigenlijk het feestelijke begin van het nieuwe jaar zou moeten zijn, voor een grote groep in een drama. Veel slachtoffers melden zich op de spoedeisende hulp met letsel door vuurwerk.

Bierflesje
In een zaak waar het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch in 2007 uitspraak in deed (klik hier voor de uitspraak) ging het om een man die op zijn oprit een aantal vuurpijlen afstak. Het slachtoffer was hierbij aanwezig.  Deze vuurpijlen van ongeveer 20 cm lang waren geplaatst in een leeg bierflesje dat op een verharde oprit was geplaatst. Het slachtoffer stond er ongeveer 7 meter vandaan. Bij het afsteken van de laatste vuurpijl valt het bierflesje om en de vuurpijl komt tegen het linkeroog van het slachtoffer, waardoor hij ernstig letsel aan dat oog heeft opgelopen. In de rechtszaak tussen de man en het slachtoffer is vooral discussie over de vraag of er sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden of van onrechtmatig handelen. Het ging in de procedure  om de vraag of van de man mocht worden verwacht dat hij ofwel zich had onthouden van het afsteken van vuurpijlen, ofwel het bierflesje had moeten verzwaren teneinde dit meer stabiliteit te geven. Het hof besteedt met name aandacht aan de vraag of er instructies op de betreffende vuurpijlen stonden afgedrukt en welke instructies voor het afsteken van vuurwerk in het algemeen toentertijd bekend waren. Na uitvoerig feitenonderzoek komt het hof, net als de rechtbank, tot de conclusie dat de dader geen zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden.

Zoveel oogletsel dat een verbod op vuurwerk gerechtvaardigd is?
Daarmee was de rechtszaak klaar, maar het slachtoffer was nog niet van de zaak verlost. Hij zal zijn leven lang geconfronteerd blijven met het oogletsel dat hij opliep. Oogartsen zien veel van dit soort slachtoffers en vinden de rekening van vuurwerk te hoog. In een opinie stuk in de Volkskrant (klik hier voor dit artikel) pleiten Tjeerd de Faber, oogarts en Jan Keunen, hoogleraar oogheelkunde  voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Een verbod of niet, zorg ervoor dat u vuurwerk zo veilig mogelijk afsteekt. Ter afsluiting verwijzen we dan ook naar de website van Stichting Consument en Veiligheid (SCV) voor tips over het veilig afsteken van vuurwerk.

Contact
Het team van Jeroen Bosch Advocaten wenst u een fijne en veilige jaarwisseling en een gelukkig en gezond nieuwjaar! Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *