De trend naar hogere smartengeldvergoedingen lijkt ingezet!

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht is een vrouw € 350.000,00 smartengeld verschuldigd in verband met een grote medische misser. Dit is de hoogste toegewezen smartengeldvergoeding ooit in Nederland.

De fout werd gemaakt door een gynaecoloog van het UMC in 2011. De gynaecoloog haalde weefsel uit de baarmoederhals van de nu 55-jarige vrouw. De vrouw wist hier niets van. Vervolgens vergat de arts om de uitslag van de biopt te bekijken, omdat hij er vanuit ging dat, mocht er iets mis zijn, het laboratorium wel aan de bel zou trekken. Ondertussen bevatte de biopt wel kwaadaardige cellen.

Hoe kwamen ze hier achter?

Toen een onderzoeker twee jaar later, in april 2013, haar dossier bekeek, trof hij de uitslag van het laboratorium aan. De vrouw bleek ongeneeslijk ziek te zijn. De verwachting is dat zij nog maar een klein jaar heeft te leven.

Pas in juni 2015 (twee jaar na het ontdekken van deze ernstige fout!) lichtte het UMC Utrecht de Inspectie van de Gezondheidszorg in, nota bene op aandringen van een letselschadeadvocaat. Dit was te laat. Volgens de Inspectie was een melding in 2013 op zijn plaats geweest.”

De bestuursvoorzitter van het UMC heeft haar spijt betuigd. Zij heeft toegegeven dat het UMC heeft gefaald. De fout zou mede zijn veroorzaakt door de overgang van papieren naar digitale patiëntendossiers. Het UMC zegt, samen met de inspectie, dat er maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. Het UMC Utrecht was twee weken geleden nog volop in het nieuws omdat men twee fatale calamiteiten op de afdeling KNO niet had gemeld.

Smartengeld in Nederland

De hoogst bekende smartengeldvergoeding in Nederland was tot vandaag € 200.000,00. Deze smartengeldvergoeding werd begin deze maand toegewezen door de rechtbank Gelderland aan een slachtoffer dat voor 78,5% was verbrand (waarvan 37,5% derdegraads) en blijvende beschadigingen van de zenuwen had overgehouden in beide onderbenen, voeten en rechterhand.

Tot de uitspraak begin deze maand lag het maximum flink lager: € 150.000,00. Vorig jaar kende het hof Den Haag een bedrag toe aan een vrouw die door haar ex was overgoten met zwavelzuur. Dat maximum was al ongeveer 25 jaar hetzelfde, zo vermeldt Siewert Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “In 1989 werd 300.000,00 gulden
(€ 136.000,00) smartengeld toegewezen. Dat is sindsdien nauwelijks meer omhoog gegaan. Tot nu dus.”

Conclusie

Wij pleiten al een aantal jaar dat de smartengeldvergoeding in Nederland veel te laag is. Zeker als we de vergoedingen vergelijken met die in de landen om ons heen zijn rechters in Nederland erg zuinig waar het aankomt op toewijzen van smartengeld. Er lijkt (nu in één maand tijd twee recordbedragen naar buiten komen, waarvan de laatste uiteraard niet door een rechter is beoordeeld) eindelijk een trend ingezet dat de vergoedingen omhoog gaan. Hopelijk volgen rechters deze trend. Wij zullen daar in onze dossiers de volle aandacht voor vragen.

Contact

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *