Stijging aantal ongevallen met oudere fietsers en voetgangers

Steeds meer ouderen raken gewond in het verkeer. Het aantal 65-plussers dat na een ongeval met de fiets of te voet in het ziekenhuis belandt, groeit explosief. Dat blijkt uit het onderzoek “verplaatsingsongevallen bij ouderen” van VeiligheidNL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat op 8 mei jl. werd gepubliceerd (klik hier voor datonderzoek).

Oorzaak ongevallen

Uit het hiervoor genoemde onderzoek blijkt dat ongevallen met ouderen vooral gebeuren als ze te fiets of te voet aan het verkeer deelnemen, niet als ze autorijden. Als belangrijkste oorzaak daarvan noemen de ouderen zelf de slechte staat van het wegdek. Die van de stoep, fietspad of straat is niet altijd in goede staat. De staat van het wegdek wordt bij de voetgangers zelfs door meer dan de helft genoemd als oorzaak van ongevallen. Daarnaast speelt gladheid door weersomstandigheden vaak een belangrijke rol.

Aansprakelijkheid voor die ongevallen

Eerder schreven we een artikel over de mogelijkheden om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor gebrekkig wegdek (klik hier voor dit artikel). Uitgangspunt is dat de Nederlandse wegbeheerder  op grond van artikel 6:174 BW (kwalitatieve of risicoaansprakelijkheid), dan wel krachtens artikel 6:162 BW (de leer van de onrechtmatige daad) aansprakelijk worden gesteld voor schade ontstaan door een eenzijdig verkeersongeval ten gevolge van de (gebrekkige of gevaarlijke) toestand van de openbare weg. De vraag wanneer een wegdek gebrekkig is, is juridisch gezien niet eenvoudig te beantwoorden, de openbare weg kan immers niet altijd overal in perfecte staat verkeren. Dat mag je niet verwachten.

Voorkomen is beter dan genezen

De cijfers die het onderzoek laat zien zijn zorgelijk. Onze advocaten weten als geen ander dat letsel, zeker bij oudere mensen, vaak grote invloed heeft op hun leven. VeiligheidNL roept gemeenten daarom op om de investeringen in verkeersveiligheid en infrastructuur te prioriteren op het voorkómen van ongevallen bij oudere voetgangers en fietsers. Wij kunnen ons vinden in deze oproep. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *