Ongeluk met monstertruck in Haaksbergen

Er is nog veel onduidelijk over het ongeval dat 28 september 2014 plaatsvond in Haaksbergen. Een monstertruck reed tijdens een stuntshow het publiek in. Er vielen zowel doden als gewonden te betreuren. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval. Op dit moment is de uitkomst van dit onderzoek nog niet openbaar gemaakt. Tijdens het onderzoek van het Openbaar Ministerie zal zeker ook worden onderzocht of er een gebrek aan de monstertruck was. Was er iets mis met het gaspedaal? Of misschien met de remleiding?

Los van de vraag of er een gebrek aan de monstertruck was speelt de vraag hoe het kan dat het publiek zo dicht op de stuntshow stond? De gemeente Haaksbergen heeft op 24 september 2014 een vergunning afgegeven. Aan deze vergunning zijn meerdere voorwaarden verbonden. Eén van de voorwaarden is dat het publiek op een afstand moet komen te staan van ten minste 10 meter. Internationale richtlijnen voor shows met monstertrucks houden echter een veel grotere afstand aan. Daar komt bij dat deze richtlijnen voorschrijven dat er géén publiek komt te staan in de rijrichting en/of springrichting van de monstertruck. Dit alles voor de veiligheid van het publiek.

Had de gemeente deze richtlijnen moeten kennen? Had de gemeente deze richtlijnen moeten gebruiken als uitgangspunt voor de voorwaarden aan de vergunning? En de organisator dan? De organisator van het evenement heeft een reactie gegeven waarin hij aangeeft niet op de hoogte te zijn van de internationale richtlijnen die gelden voor shows met monstertrucks. Is het niet juist de organisator die van deze richtlijnen op de hoogte hoort te zijn? Kan deze organisator zich nu verschuilen achter de vergunning van de gemeente?

Allemaal vragen. Juridische vragen. De belangrijkste vraag blijft echter, hoe gaat het met de slachtoffers en de nabestaanden. Bent u op zoek naar antwoorden bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *