Militairen lopen letsel op door hitte bij training

In de periode 2014-2018 zijn bij defensie 53 gevallen gemeld waar militairen door de warmte bevangen waren geraakt, aldus Zembla en De Stentor. De voorvallen vonden plaats tijdens binnenlandse trainingen en oefeningen. U kunt het artikel van Zembla hier lezen.

Topje van de ijsberg

“Dit aantal is het topje van de ijsberg”, zegt Jan Kropf van de militaire vakbond ACOM. Volgens Kropf worden namelijk niet alle incidenten vastgelegd. De 53 meldingen van hitteletsel worden binnen Defensie onderverdeeld in zogenaamde ‘ernstcategorieën’. De meest ernstige categorie – nummer 4 – betreft meldingen van ernstig of zelfs blijvend letsel. Van de 53 meldingen vallen 5 meldingen binnen deze categorie.

Kelvin Bosman

Eén van deze meldingen betreft het overlijden van de 20-jarige marechaussee der 4e klasse Kelvin Bosman. Hij overleed op 16 september 2016 waarna Defensie een Commissie van Onderzoek instelde. Uit het CvO-rapport blijkt onder meer dat Defensie er niet voldoende in is geslaagd de risico’s te onderkennen en beheersen. Zo was er bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee, te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort.

Defensie heeft fouten gemaakt. Gelukkig neemt Defensie daar ook verantwoordelijkheid voor en heeft Defensie de aansprakelijkheid voor het overlijden van Kelvin Bosman erkend. Lees hier het bericht van Defensie.

Moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden

Werken bij Defensie betekent vaak werken onder moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden. Dit erkent ook commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink. Hij verwoord naar onze mening heel goed hoe een werkgever – in dit geval Defensie – moet omgaan met verantwoordelijkheden richting werknemers. Van den Brink: ‘‘Wij zetten onze marechaussees in onder moeilijke en soms zelfs gevaarlijke omstandigheden. Daar proberen we onze mensen zo goed mogelijk op voor te bereiden. Hier zijn onlosmakelijk risico’s aan verbonden omdat risicoloos militairen opleiden en trainen helaas onmogelijk is. Als organisatie moeten wij ons echter altijd bewust zijn van de risico’s en hier adequaat mee omgaan. Daar zijn wij tijdens deze eindoefening niet in geslaagd. Dit betreur ik ten zeerste.”

(hitte)letsel opgelopen?

De advocaten van Jeroen Bosch Advocaten hebben veel ervaring met letselschadezaken. Wij kunnen zodoende voor u een goede inschatting maken van de haalbaarheid van uw zaak. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact

U bereikt ons op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *