Meeste ongevallen in de maand november

De maand november heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Volgens een analyse van het STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting) een reden voor voetgangers en fietsers om extra oplettend te zijn in het verkeer nu blijkt dat november de ‘ongevallenpiekmaand’ is. De analyse kunt u hier vinden.

Zomertijd en wintertijd

Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan. Hoewel het terugzetten van de klok voor veel mensen vooral in het teken staat van een uur langer kunnen slapen betekent het ook dat het ’s ochtends eerder licht is, maar in de middag ook eerder donker.

STAR heeft onderzocht wat het effect is van deze lichtgesteldheid op het aantal verkeersongevallen. Vooral ten aanzien van de ochtendspits is een duidelijk verschil te zien tussen de zomer- en winterperiode.

In de maand september valt de ochtendspits voor een groot deel in een periode dat het buiten nog donker is. Het effect hiervan is terug te zien in een forse toename van het aantal verkeersongevallen ten opzichte van de zomermaanden. Hoewel het terugzetten van de klok eind oktober ervoor zorgt dat het ’s ochtends eerder licht is, heeft dit maar weinig effect op het aantal verkeersongevallen. Sterker nog, het aantal verkeersongevallen in november neemt zelfs toe. De reden hiervoor is dat de wintertijd pas laat wordt ingevoerd en de nachten langer duren.

Ook de invloed van de duisternis op het aantal verkeersongevallen tijdens de avondspits is in de maand november goed terug te zien. Door het terugzetten van de klok is de avondspits vanaf november in duisternis gehuld, wat leidt tot een stijging in het aantal verkeersongevallen ten opzichte van de maand ervoor.

Weersomstandigheden

Naast de lichtgesteldheid is ook een vergelijking gemaakt tussen de weersomstandigheden en het aantal verkeersongevallen.

In de maanden november, december en januari zijn de weersomstandigheden het slechtst, met de maand november als uitschieter. In deze maanden vinden dan ook de meeste verkeersongevallen plaats, met wederom november als piekmaand.

Fietsers en voetgangers

Niet onbelangrijk is het verband tussen de wijze waarop men aan het verkeer deelneemt en de betrokkenheid bij verkeersongevallen. Hoewel fietsers een goede tweede plaats innemen, steken de voetgangers er in de maand november met kop en schouders bovenuit. Dit komt doordat het voor voetgangers – en in mindere mate ook fietsers – erg lastig is om zich zichtbaar te maken voor het overige verkeer tijdens duisternis en slecht weer.

Zorg er deze maand dus voor dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral bij slechte weersomstandigheden. Mocht u onverhoopt toch bij een verkeersongeval betrokken raken dan staan wij, de advocaten van Jeroen Bosch Advocaten, uiteraard voor u klaar.

Contact

Wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *