Gebruik van smartphone tijdens het rijden? Dan draai je op voor je eigen schade

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bellen, WhatsAppen, Facebook, Twitter en Snapchat. Het gebruik van de smartphone wordt vandaag de dag veel gebruikt als afleiding, bezigheid of om op de hoogte te blijven.

Helaas wordt er door het gebruik van de smartphone tijdens het rijden veel ongelukken veroorzaakt. Uit onderzoek komt naar voren dat bijna 1 op de 10 automobilisten wel eens zijn smartphone gebruikt tijdens het rijden. Gebruik je je smartphone tijdens het rijden, dan reageer je een stuk trager als je plotseling moet remmen en zie je niet wat er om je heen gebeurt. Als automobilist brengt je hierbij je eigen veiligheid en de veiligheid van andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast kan het nog eens grote consequenties hebben indien er geen dekking bestaat en daarnaast ook alle opgebouwde schadevrije jaren verloren gaan.

Verschillende organisaties en verzekeraars waarschuwde de afgelopen maanden al dat het aantal ongelukken waarbij het gebruik van een smartphone de oorzaak is, is gestegen. Verzekeraars willen nu paal en perk gaan stellen en vaker afzien van het uitkeren van de schade. Gebruik je je smartphone tijdens het rijden en veroorzaak je een ongeval? Dan loop je het risico dat de verzekeraar in geval van schade niet langer uitkeert.

Gaan verzekeraars te ver?

Donderdag 3 november jl. was op NPO Radio 1 onder meer het bericht te horen dat verzekeraar niet langer uitkeren bij een ongeval dat is veroorzaakt door het gebruik van een smartphone. Verzekeraars willen daarom meer inzage in het gebruik van de smartphone van de automobilisten na een ongeval.

Dit bewijs is vaak lastig te achterhalen. Verzekeraars willen daarom de bevoegdheid krijgen om telefoongegevens te kunnen inzien, bijv. of er een WhatsApp-gesprek openstond ten tijde van het ongeval.

De vraag is natuurlijk of de verzekeraars zo ver kunnen gaan. Treden zij niet in de voetsporen van de politie? Is dit geen privacy schending? (Zie in dit kader ook de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 22 april 2015). Hier valt natuurlijk iets over te zeggen. Echter, is in de polis bepalingen wel geregeld dat je je als automobilist moet houden aan de regel- en wetgeving. Doe je dit niet, dan ben je gewoon simpelweg niet verzekerd en wordt er geen dekking verleend, aldus de verzekeraars.

Om die reden zal er consequent gewaarschuwd moeten worden voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Daarnaast wordt het gebruik van de smartphone tijdens het rijden al beboet moet boetes van € 220,00 of meer.

De Rij Veilig app

Tegenwoordig is er een Rij Veilig app geïntroduceerd voor telefoons met een Android systeem. Op het moment dat je in de auto een nieuw WhatsApp of Facebookbericht binnen krijgt en de verleiding niet kan weerstaan om de berichten te checken, helpt de Rij Veilig App om de afleiding te beperken en je aandacht bij de weg te houden.

Hoe werkt de app? Indien je harder rijdt dan 15 km/h, dan blokkeert de app alles wat je kan afleiden. Sta je stil? Dan komen de berichten weer binnen. Op deze manier wordt de verkeersveiligheid beperkt en voorkomt dit ongevallen. Wel blijft de mogelijkheid bestaan om handsfree te bellen of gebruik te maken van de navigatie via de smartphone. Rij je met iemand mee of met het openbaar vervoer? Schakel dan de passagiersmodus in.

Indien je geen telefoon hebt met een Android systeem doe je er verstandig aan je smartphone aan de kant te leggen. Dit kan je namelijk een hoop ellende besparen.

Contact

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *