Voor het eerst minder verkeersgewonden!

Het aantal mensen dat gewond is geraakt bij deelname aan het verkeer is gedaald van 20.100 in 2011 naar 19.200 in 2012. Dat is een daling van 4,5 %. Het is voor het eerst sinds 2006 dat het aantal verkeersgewonden daalt. Dit blijkt uit een brief die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 12 december 2013 aan de Tweede Kamer stuurde. Klik hier voor de brief van de minister.

Doelstelling minister

De minister heeft een ambitieuze doelstelling voor wat betreft de verkeersveiligheid. In 2020 is het de bedoeling dat er per jaar nog maar maximaal 500 verkeersdoden vallen en maximaal 10.600 mensen (ernstig) gewond raken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOW) heeft de haalbaarheid van deze doelstellingen doorgerekend. Uit deze berekeningen blijkt dat de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 haalbaar is, mits alle geplande maatregelen worden doorgezet. De doelstelling van maximaal 10.600 ernstig verkeersgewonden is volgens het SWOV nog niet binnen bereik. Een van de redenen hiervoor is dat het aantal verkeersgewonden is toegenomen doordat de elektrische fiets steeds populairder is geworden onder 50-plussers.   

Maatregelen

Het SVOW noemt  vier extra maatregelen waardoor de doelstelling voor ernstig gewonden in het verkeer steeds realistischer zou worden. Die vier maatregelen zijn: 1) volledig duurzaam veilige fietsinfrastructuur, 2) iedereen een fietshelm op, 3) niemand onder invloed van alcohol in het verkeer en 4) geen snelheidsovertredingen.

Bezwaren

De minister vindt de noodzakelijke ingrepen om deze maatregelen in volle omvang te kunnen realiseren niet uitvoerbaar. Hierbij noemt de minister onder andere het bezwaar dat iedere fietser een fietshelm op laten zetten mogelijk tot minder fietsgebruik en daarmee tot een negatief gezondheidseffect leidt. Wel laat de minister aanvullend onderzoek uitvoeren naar andere mogelijke maatregelen.

Volvo

Volvo is nog veel ambitieuzer dan de minister. Het automerk heeft naar buiten gebracht dat ze streeft naar nul verkeersdoden in 2020 in Nederland. Om dit doel te bewerkstelligen wordt er gewerkt aan nieuwe technieken die autorijden steeds veiliger maakt. Klik hier voor het nieuwsbericht.

Ambitie

Wij van Jeroen Bosch Advocaten weten als geen ander welke gevolgen een verkeersongeval voor het slachtoffer heeft en juichen het daarom toe dat er door verschillende partijen wordt gezocht naar maatregelen die de veiligheid van verkeersdeelnemers vergroot. Dat de lat hierbij hoog wordt gelegd is iets wat de Hersteladvocaten erg aanspreekt.

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *