Een eenzijdig ongeval. Wat nu?

Het komt vaak voor; een ongeval maar geen tegenpartij. Een auto raakt van de weg, raakt een boom, slipt of komt tegen de vangrail. Zeker nu de weersomstandigheden winters worden zal dit vaker voorkomen. Ook afgelopen donderdag was dit het geval. Op de afrit van de A59 raakte een auto van de weg en ramde een verkeersbord (klik hier voor het nieuwsbericht).

Letsel

Wat nu als je als bestuurder of als inzittende letsel oploopt door een dergelijk ongeval? Kun je dan je schade ergens verhalen? Vaak wel! Er zijn drie verzekeringen waar naar kan worden gekeken.

WAM-verzekering

Ten eerste de wettelijke aansprakelijkheid verzekering voor motorrijtuigen (WAM-verzekering). Een WAM-verzekering is een verzekering die de schade aan anderen dekt. Als bezitter van een motorrijtuig ben je wettelijk verplicht een WAM-verzekering af te sluiten. Op deze manier zijn alle weggebruikers verzekerd voor schade die door schuld van een andere automobilist wordt veroorzaakt. Waar veel mensen niet aan denken is dat inzittenden hier ook door worden beschermd. Loop je letsel op als bijrijder of inzittende omdat de bestuurder een inschattingsfout/stuurfout of een andere rij-fout maakte waardoor een ongeval ontstaat, dan kun je direct aankloppen bij de WAM-verzekering van de betreffende auto.

Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)

De WAM-verzekering dekt schade van anderen. Dus niet voor de bestuurder die door een eenzijdig ongeval letsel heeft opgelopen? Voor deze situatie bestaat de Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI). Deze verzekering vergoedt de schade die de bestuurder en inzittenden lijden van het bij een ongeval betrokken motorrijtuig. Deze verzekering is niet verplicht en kent een zekere overlap met de WAM-verzekering waar inzittenden ook al door worden beschermd indien de bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval.  Een SVI kijkt echter niet naar wie schuldig is aan het ongeval. Bij de SVI kun je dus terecht als je als bestuurder het ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI)

Een ongevallen-inzittendenverzekering is een zogenaamde sommenverzekering. Dat wil zeggen dat de uitkering wordt gebaseerd op vooraf vastgestelde bedragen. Een OVI keert een vergoeding uit als door een ongeval een inzittende komt te overlijden of blijvende functionele invaliditeit oploopt.  Dat geldt ook voor de bestuurder van een eenzijdig ongeval. Het betreft echter niet een verzekering die de volledige schade vergoedt. Ook deze verzekering is niet verplicht en kijkt niet naar schuld/aansprakelijkheid.

Conclusie

Het bovenstaande laat zien dat je als slachtoffer van een eenzijdig ongeval een veel gevallen nog recht hebt op een schadevergoeding. Het is de moeite waard om in de wir/war van regels en verzekeringen te kijken naar de juiste mogelijkheden. Wij helpen je daarbij graag.

Als het eenzijdige ongeval gebeurt tijdens werktijd gelden mogelijk nog meer verhaalsmogelijkheden. Over de aansprakelijkheid van de werkgever hebben we het de volgende keer.

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *