De dader ligt op het kerkhof. En dan?

Op 29 november jl. was het weer zo ver: een veroorzaker van een ongeval  in Waalwijk reed door zonder zijn identiteit bekend te maken. Klik hier voor nieuwsbericht. Wat  als je schade lijdt, maar de dader onbekend of niet verzekerd is. Draai je dan zelf voor de kosten op? Niet altijd! Gelukkig is al in 1965 voor deze situaties het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen.

Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer biedt verhaal voor schade veroorzaakt door een motorvoertuig waarvoor je niet bij een verzekeraar terecht kunt. Vandalisme valt er dus niet onder. Welke schade het motorvoertuig heeft veroorzaakt maakt niet uit: het kan gaan om schade aan je auto, woning of letselschade.

Voorwaarden

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die wordt gefinancierd door bijdragen van Nederlandse motorrijtuigverzekeraars. Een deel van de premie die je betaald voor je aansprakelijkheidsverzekering gaat hier dus heen. Je kunt in een paar situaties dan bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. Dit kan als de dader is doorgereden en zijn identiteit niet kan worden achterhaalt, de dader onverzekerd is, het voertuig gesloten òf de verzekeraar failliet is. Bij materiële schade veroorzaakt door een onbekende dader geldt er een eigen risico van € 250.

Onbekende dader

Op het moment dat de dader onbekend is, moet je wel eerst actie onder nemen om te proberen de dader te vinden. Binnen 14 dagen na het ongeval moet je in ieder geval aangifte hebben gedaan en geprobeerd hebben getuigen te achterhalen.

Getuigen

Om een vergoeding te krijgen voor schade aan je auto terwijl hij geparkeerd stond moet je aantonen dat de auto onbeschadigd was toen je hem achterliet en dat er daarna ook niet meer mee is gereden. Ook moet je bewijzen dat de schade door een motorrijtuig is veroorzaakt. Om dit te bewijzen heb je getuigen nodig. Hierbij kun je denken aan familie of collega’s die hebben gezien dat de auto werd aangereden door een andere auto of dat je de auto onbeschadigd hebt achtergelaten. Ook kan de auto zelf bewijs opleveren. Glasscherven, autolak, kapotte onderdelen, het kan allemaal worden gebruikt als bewijs dat er schade is veroorzaakt door een motorrijtuig.

Onverzekerde dader

Is de dader wel bekend maar onverzekerd, dan moet je de dader wel aansprakelijk stellen. Pas als blijkt dat je er met de dader niet uitkomt, komt de schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer voor vergoeding in aanmerking.

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *