Amerikaanse toestanden in de sport

Sporten kan gevaarlijk zijn. Vooral sporten waarbij er nogal eens een klap op het hoofd komt. Bijvoorbeeld boksen, maar ook het in Amerika zeer geliefde spelletje football. Niet te verwarren met ons Nederlandse voetbal.

The National Football League (NFL) is de organisatie achter de belangrijkste American football competitie. Maar liefst 5000 oud footballspelers zijn een rechtzaak begonnen tegen de NFL. Het verwijt dat de oud spelers de organisatie maken, is dat de organisatie wist van het risico dat de spelers liepen op ernstig hersenletsel, maar dat zij de spelers hiervoor nimmer hebben gewaarschuwd.

Verder zou de NFL al lange tijd weten dat aandoeningen als alzheimer, ALS en parkinson veelvuldig voorkomen bij spelers, ontstaan door de blessures opgelopen tijdens de wedstrijden. De oud-spelers verwijten de NFL deze informatie bewust te hebben achtergehouden. Met in het achterhoofd financieel gewin voor de organisatie, zou de NFL doelbewust de gezondheid van de spelers op het spel hebben gezet.

Al in augustus 2013 werd er een schikking getroffen tussen de 5000 oud-spelers die de rechtzaak waren begonnen en de NFL. De NFL zou 675 miljoen dollar betalen aan alle oud-spelers met gediagnosticeerde aandoeningen. Maar de regeling werd van beide kanten ook weer bekritiseerd. Vanuit de kant van de oud-spelers was er behoeft om de toegezegde schadevergoeding te verhogen. De NFL wilde daarentegen dat de deal niet alleen zou gelden voor de 5000 oud-spelers die de rechtzaak waren begonnen, maar voor álle oud-spelers. Dan wist de NFL zeker dat zij met één betaling van de hele zaak af zou zijn. Ongeveer 200 oud-spelers wilde zich niet bij de schikking uit augustus 2013 aansluiten. Zij wilde de mogelijkheid houden om zelf de NFL aan te klagen voor schadevergoeding.

De schikking is nu beoordeeld door de rechtbank en is op 22 april 2015 akkoord bevonden. Er zijn inmiddels wel wat aanpassingen doorgevoerd in de afgelopen anderhalf jaar. Zo is er inmiddels geen maximaal bedrag aan schadevergoeding van 675 miljoen dollar meer. Kunnen de oud-spelers per persoon een schadevergoeding krijgen van 5 miljoen (afhankelijk van hun leeftijd en aandoening) en wordt er 10 miljoen dollar uitgetrokken voor extra onderwijs over hersenschuddingen en hersenbeschadigingen.

De miljoenen vliegen over de tafel. Echt Amerikaans. In Nederland zou dat heel anders gaan, hier hebben we het niet (snel) over miljoenen. Maar het idee van een organisatie aanspreken omdat zij de gezondheid van mensen op het spel zetten voor eigen financieel gewin, dat kennen wij hier ook. Net zoals wij hier in Nederland ook massa-schadeclaims hebben waarbij een grote groep mensen het samen kan opnemen tegen een grote moloch.

Het verschil zit in de hoogte van de schadevergoeding, niet zozeer in de juridische mogelijkheden. En dat is toch jammer, ook voor advocaten. Want een advocatenvergoeding van 112 miljoen dollar, zoals overeengekomen in de NFL zaak, tja,… wie wil dat nu niet.

Contact

Heeft u vragen over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Bel ons op nummer 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *