De voorschotregeling voor chroom-6 slachtoffers

Recent  verscheen in het nieuws het bericht (lees hier het bericht op de website van het NRC) dat er een deal is gesloten tussen de vakbonden en het Ministerie van Defensie waardoor zieke werknemers , die hebben gewerkt met het kankerverwekkende  chroom-6, een voorschot kunnen krijgen op een schadevergoeding. De eerste dagen na dat bericht was er veel over te doen. Zoals tegenwoordig wel vaker verdwijnt het daarna direct naar de achtergrond. Wij vinden het echter een belangrijke stap van het Ministerie en geven graag enige achtergrond informatie.

Chroom-6 en de gevolgen

Overal wordt gesproken over chroom-6 en giftige verf. Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Chroom-6 is een giftige, kankerverwekkende stof die is verwerkt in verf en lak waarmee bij Defensie bijvoorbeeld straaljagers worden bespoten om roestvorming te voorkomen. Bij het spuiten van de lak komt de stof vrij en zonder goede beschermende maatregelen kan dit bij inademing leiden tot zeer ernstige gezondheidsklachten. Deze openbaren zich echter pas na 15 tot 25 jaar. Slachtoffers hebben zich gemeld bij Defensie. Deze slachtoffers lijden aan onder andere aan aandoeningen zoals longkanker en/of neuskanker,  huidziektes en -allergieën, maagkanker en nieraandoeningen, chronische longziektes of auto-immuunziektes.

Onderzoek RIVM en de gevaren van chroom-6

Op de site van de Rijksoverheid zijn meer dan 500 documenten gepubliceerd over dit onderwerp (klik hier voor de resultaten). Uit deze documenten lijkt te blijken dat Defensie  op de hoogte was van de gevaren van chroom-6 en van het feit dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen hiertegen zijn getroffen voor de medewerkers die hieraan werden blootgesteld. Het Ministerie van Defensie heeft laten weten aanvullend onderzoek te willen laten uitvoeren.  Ze hebben daarom het onafhankelijke onderzoeksinstituut  RIVM opdracht gegeven dit te onderzoeken. Het RIVM gaat uitvoeren naar het verband tussen werken met chroom-6 houdende stoffen en bepaalde ziektes (klik hier voor de onderzoeksopdracht).

Voorschotregeling

Voor de slachtoffers is er in afwachting van de resultaten van het onderzoek van het RIVM een voorschotregeling getroffen.  Hoe deze regeling is ingericht is terug te lezen op de website van de vakbond voor defensiepersoneel (VBM) (klik hier voor de uitleg). De tegemoetkomingsregeling geldt voor mensen die minimaal 12 maanden gewerkt hebben met chroom-6 houdende stoffen en (hiervan) ziek zijn geworden. De verschillende aandoeningen zijn in vier categorieën ingedeeld waaraan een vergoeding is gekoppeld variërend van€  3000 tot € 15.000. Het betreft slechts een voorschot. Als uit het RIVM-onderzoek blijkt dat er een oorzakelijk verband is tussen een bepaalde ziekte en werken met chroom-6 houdende stoffen (anders gezegd: als de causaliteit vaststaat), dan kun je als slachtoffer een volledige schadevergoeding krijgen. 

Contact

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *