€ 350.000 smartengeld door een rechter toegekend: nieuw record!

Vorig jaar werd een 35-jarige Rotterdammer het slachtoffer van een zware mishandeling in zijn woning. Net voor kerst deed de rechtbank uitspraak in de strafzaak.

De Nederlandse rechters zijn in het algemeen zeer terughoudend met het toekennen van hoge bedragen aan smartengeld. Wij schreven daar eerder al ook al over. Een goede ontwikkeling dus.

Op 8 maart 2018 werd door het gerechtshof Den Haag ook al een hoog bedrag aan smartengeld, namelijk € 250.000, toegewezen aan een slachtoffer. Met die uitspraak werd het record van € 200.000 uit 2015 naar € 250.000 verhoogd.

Wat is er gebeurd?

De Rotterdammer werd door een bekende in zijn woning zwaar mishandeld. De bekende kwam tot deze daad, omdat deze in de veronderstelling was dat het slachtoffer kwaad over hem had gesproken. Het slachtoffer kreeg enkele flinke klappen tegen zijn hoofd.

De vader van het slachtoffer kwam een dag later langs en trof hem in coma aan op zijn bed.

De advocaat van het slachtoffer, Frank Hamers, verklaart: ‘’Mijn cliënt had in het verleden wat fysieke problemen maar zijn leven was weer helemaal op de rit. Zo had hij net een opleiding afgerond. Nu zit hij in een rolstoel en heeft hij 24 uur per dag zorg nodig. Door zijn hersenletsel vergeet hij dat hij in een rolstoel zit. Elke keer denkt hij op te kunnen staan en wordt hij  steeds – alsof het de eerste keer is – geconfronteerd met zijn verlamming. Dat is verschrikkelijk. Ook zijn spraak is aangetast.’’

‘’Normaal gesproken ligt de schadevergoeding in soortgelijke zaken rond de 250.000 euro. Dat is niet veel. Ik ben heel blij dat de rechter heeft ingezien dat dit een schrijnende zaak is en dat een hoger bedrag toegekend moet worden. Het bedrag dat ik ook had geëist. De ouders krijgen er hun zoon niet mee terug, maar het is tenminste iets. Ook hoop ik dat deze uitspraak ervoor zorgt dat toekomstige slachtoffers ook een hogere schadevergoeding krijgen.’’

De dader kreeg van de rechter vier jaar cel opgelegd en moet de schadevergoeding betalen.

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Dit blog is geschreven door Rick van Baal. Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een Facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *